Wiosna już blisko. Najwyższy czas zadbać o figurę, dlatego dziś serwujemy informacje na temat zielonej kawy, która ma wręcz nieziemskie właściwości odchudzające.
Zielona kawa zawdzięcza swój rozgłos nie tylko cudownym właściwościom, ale również człowiekowi, który znajdując się na właściwym miejscu, zwrócił na nią uwagę. Ten człowiek to dr Mehmet Oz, autor wielu bestselerowych książek oraz jeden z najbardziej wpływowych ludzi na świecie według „Time Magazine”. Przeprowadził on eksperyment na 100 kobietach. Podzielił je na dwie równe grupy. Następnie przed dwa tygodnie serwował jednej grupie kawę zieloną, a drugiej placebo. Efekty były zaskakujące. Panie, które spożywały prawdziwą zieloną kawę schudły około kilograma, przy tym nie zmieniając stylu życia, ani sposobu odżywiania.
Jak to działa? Czyli C16H18O9
Ziarna kawy nie są poddawane procesowi palenia i tu właśnie drzemie cała jej tajemnica. Palenie ziaren pozbawia kawę kwasu chlorogenowego, który jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kwas hamuje absorpcję glukozy i odkładanie się cukru w organizmie, dzięki temu spalamy tłuszcz i poprawiamy działanie metabolizmu. Ma on również właściwości, które neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki oraz metale ciężkie. Kwasu chlorogenowy hamuje również powstawanie komórek nowotworowych i zwiększa odporność organizmu. Działając żółciotwórczo przyczynia się także do ochrony wątroby.
Jak przygotować kawę zieloną?
Kawę należy rozgnieść w moździerzu. Młynek elektryczny nie jest dobrym pomysłem, gdyż zapewne to będzie jego ostatnie tchnienie, gdyż ziarna kawy po prostu go uszkodzą. Wstępnie rozdrobnione ziarna najlepiej zmielić w młynku mechanicznym. Następnie, mniej więcej dwie łyżeczki kawy zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 10 minut. Dziennie zaleca się dwie filiżanki kawy zielonej, które powinno wypić się na pół godziny przed posiłkiem. Podobnie jak zwykłą kawę można ją przyprawić według gustu. Smak kawy zielonej jest specyficzny, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby łączyć jej ziarna z kawą tradycyjną.