Czy wiecie, że osoby, które piją od 3 do 5 kaw dziennie… mają znacznie obniżone ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera? Jak donoszą wyniki badań, prawdopodobieństwo wystąpienia choroby w stosunku do osób, które nie piją kawy lub spożywają tylko 1 dziennie, zmniejsza się nawet o 65 %.
Zdaniem „Journal of Alzheimers Disease”, kawa spożywana w odpowiedniej ilości chroni przed chorobą Alzheimera lub przynajmniej opóźnia jej rozwój.
Naukowcy poddali badaniu grupę 124 osób w przedziale wiekowym 65 – 88 lat. Badani wykazywali łagodne zaburzenia poznawcze, które powszechnie uznaje się za stan przejściowy. Mowa o pogorszeniu pamięci krótkotrwałej lub problemach ze złożonymi procesami intelektualnymi. Zdaniem ekspertów u ok. 15 % badanych z wymienionymi zaburzeniami, może rozwinąć się w przyszłości choroba Alzheimera.
Badani, których stan pogorszył się w przeciągu 2 – 4 dni wykazywali początkowy poziom kofeiny na poziomie około 51 % niższym od tej części badanych, których stan nie uległ pogorszeniu. Głównym lub nawet jedynym źródłem kofeiny w przypadku badanych – była kawa.
Wśród 100 % badanych, którzy wykazywali wyższy poziom kofeiny niż graniczny, nie zaobserwowano zachorowania na chorobę Alzheimera w okresie 2 – 4 lat. Zdaniem dr Gary’ego Arendash’a spożywanie kawy to trafna opcja dietetyczna, która chroni długotrwale przed problemami z pamięcią.
A.C.